Waarom jouw kat laten trimmen?

Bij vachtproblemen van de kat die kunnen ontstaan door bijvoorbeeld:

  • Het hebben van een heel dichte vacht en/of veel onderwol.
  • Kruisingen van verschillende katten of overmatig fokken.
  • Ouderdom. Door artrose heeft de kat pijnlijke en stijve gewrichten waardoor hij zich niet meer goed kan wassen.
  • Ziekte of medische aandoeningen zoals onder andere schildklieraandoening, artrose, nieraandoening, diabetes, huidaandoeningen, gebits- en/of tandvleesproblemen.
  • Overgewicht. De kat kan niet meer bij bepaalde plekken komen om zich te wassen.

Niet alleen bij vachtproblemen kan je bij de kattentrimster terecht. Ook om vachtproblemen te voorkomen kan de kattentrimster je helpen de vachtconditie van je kat zo optimaal mogelijk te houden. Bijvoorbeeld:

  • Door klitvorming voor te zijn.
  • Om de kat door het ruiproces te helpen.
  • Als de kat veel verhaart.
  • Als de kat vaak haarballen opgeeft.

Werkwijze

Zoals geen kat hetzelfde is, zo is ook geen vacht gelijk. Elke trimbehandeling is maatwerk en wordt specifiek afgestemd op wat nodig is voor jouw kat. De trimbehandeling is zonder narcose!

Bij een basis trimbehandeling controleer ik de huid en wordt de vacht volledig doorkambaar gemaakt. Daarbij wordt een enkel klitje, loszittende haren en loszittend onderwol verwijderd. Ik bekijk de ogen en oortjes en maak deze zo
nodig schoon. Bij de nagels controleer ik of ze niet dreigen in te groeien of al ingegroeid zijn. Mocht dat het geval zijn dan is het nodig de desbetreffende
nagel te knippen. Verder krijg je uitgebreid advies over de kattenvacht, hoe je
zelf de vacht het best kan onderhouden en welk materiaal daarvoor het meest
geschikt is.

Ik ga zoveel mogelijk vachtbesparend te werk. Heeft de kat veel klitten of vervilte plekken dan is het noodzakelijk de kat gedeeltelijk of geheel te scheren. De kop, de pootjes en de staart worden in de regel niet geschoren. Wanneer ik oordeel dat scheren niet noodzakelijk is, dan doe ik dit niet.

Tevens trim ik op een katvriendelijke manier waarbij ik niet over de grenzen van het dier heen ga. Zie Fear Free Certified.  

De duur van een trimbehandeling varieert en is afhankelijk van zowel de conditie van de vacht als het gedrag van je kat tijdens het trimmen.

Heb je vragen, wil je meer informatie of een afspraak maken? Neem dan gerust contact met mij op.

Hoe vaak

Hoe vaak je kat laten trimmen?

Om de kat te helpen loszittende haren gemakkelijker kwijt te raken en/of bij katten met een klitgevoelige vacht is een regelmatige trimbehandeling aan te raden. Gemiddeld is dit tussen de 2 à 3 maanden. Dat is onder meer afhankelijk van het haartype, de dichtheid van de vacht, de gezondheid van de kat en wat jij als eigenaar zelf kan. Als de vacht van jouw kat regelmatig gekamd en indien nodig uitgedund wordt, kan dit mogelijke problemen in de toekomst voorkomen. Wanneer dit goed wordt bijgehouden zal de kat niet meer of veel minder snel in de klit of het vilt schieten. Dit draagt bij aan de gezondheid van je kat.

Ten slotte

Een heel enkele keer kan het voorkomen dat, ondanks alle mogelijke inspanning, de kat niet getrimd kan worden. Bijvoorbeeld als de kat erg angstig en/of agressief reageert tijdens het trimmen of de kat dermate vervilt is. In sommige gevallen is narcose onvermijdelijk om het dier te kunnen verlossen van de pijnlijke plekken. Samen met jou zal ik kijken naar een passende oplossing.