Wanneer naar een kattentrimmer?

Bij vachtproblemen van de kat.

Die kunnen ontstaan door bijvoorbeeld:

  • Ziekte of medische aandoeningen zoals onder andere schildklieraandoening, artrose, nieraandoening, diabetes, huidaandoeningen, gebits- en/of tandvleesproblemen.
  • Overgewicht. De kat kan niet meer bij bepaalde plekken komen om zich te wassen.
  • Ouderdom. Door artrose heeft de kat pijnlijke en stijve gewrichten waardoor hij zich niet goed meer kan wassen.
  • Kruisingen van verschillende (ras)katten of overmatig fokken.

Niet alleen bij vachtproblemen kan men bij de kattentrimster terecht. Ook om vachtproblemen te voorkomen kan de kattentrimster u helpen de vachtconditie van uw kat zo optimaal mogelijk te houden.

Bijvoorbeeld:

  • Als de kat veel verhaart en u veel rondvliegend haar in huis heeft.
  • Als de kat vaak haarballen opgeeft.
  • Om de kat door het ruiproces te helpen.
  • Door klitvorming voor te zijn.
  • Voor katten met een heel dichte vacht en/of veel onderwol.

Vindt u het zelf lastig om uw kat regelmatig te kammen, bent u bang dat u hem daarbij pijn doet of wilt u niet dat de kat u hierbij ziet als ‘boeman’, dan kan ik het kammen en controleren van de vacht van u overnemen.

Werkwijze

Zoals geen kat hetzelfde is, zo is ook geen vacht gelijk. Elke trimbehandeling is maatwerk en wordt specifiek afgestemd op wat nodig is voor uw kat. De trimbehandeling is zonder narcose.

Ik trim op een katvriendelijke manier. Dat wil zeggen dat het belang van uw kat bij mij altijd voorop staat. Voor het trimmen neem ik alle tijd en stel ik uw kat zoveel mogelijk op zijn of haar gemak zodat de behandeling met zo min mogelijk stress plaatsvindt. Hierbij kijk ik goed naar de lichaamstaal en het gedrag van de kat en ga ik niet over de grenzen van de kat heen.

Bij een standaard trimbeurt, worden kleine klitten, loszittende haren en loszittend onderwol verwijderd. Bij elke trimbehandeling knip ik de nagels van de kat tenzij het dier dat totaal niet toelaat. Ik controleer de ogen en oortjes en maak deze zo nodig schoon.

Een kat heeft dekharen en onderwol. De vacht van de meeste katten bestaat voor het grootste gedeelte uit onderwol. En juist die onderwol kan voor problemen zorgen. Dit geldt vooral voor (half)langharige katten. Door te veel loszittend haar kunnen de haren in elkaar gaan zitten. Als dat er niet goed of niet op tijd uitgekamd wordt leidt dat tot klitten en uiteindelijk tot vervilting. Heeft de kat veel klitten of vervilte plekken en kunnen die er niet meer uitgekamd worden dan is het noodzakelijk de kat geheel of gedeeltelijk te scheren.

Normaal wast een kat zich waarbij de losse haren opgelikt worden en via de ontlasting naar buiten komt. Soms treft men een haarbal aan als de kat overmatig opgelikte haren niet goed kwijt kan. Dit gebeurt met name bij (half)langhaarkatten. Zeker in de ruiperiode. Als de kat zich wast lukt het hem niet altijd de losse haren en het losse onderwol goed kwijt te raken. Om de kat te helpen deze haren gemakkelijker kwijt te raken kan ik hem ontwollen en/of plukken. Zo verwijder ik de dode haren en loszittend onderwol. Als dit goed wordt bijgehouden zal de kat niet meer of veel minder snel in de klit of het vilt schieten.

Tevens krijgt u advies op maat over hoe u de vacht van uw kat het best kan onderhouden.

Heeft u vragen, wilt u meer informatie of een afspraak maken? Neem dan gerust contact met mij op.

Hoe vaak

Hoe vaak naar de trimmer?

Gemiddeld is dit eens in de 3 à 4 maanden. Dat is onder meer afhankelijk van het haartype, de dichtheid van de vacht, de gezondheid van de kat en wat u als eigenaar zelf kan. Als uw kat regelmatig gekamd en ontwold wordt kan dit mogelijke problemen in de toekomst voorkomen.

Ten slotte

In sommige gevallen kan het voorkomen dat, ondanks alle mogelijke inspanning, de kat niet te trimmen is. Dat kan een medische oorzaak hebben maar ook pijn of extreme stress kan maken dat de kat erg angstig en/of agressief kan reageren tijdens het trimmen. Samen met u zal ik kijken naar een passende oplossing.