Wanneer naar een kattentrimmer?

Bij vachtproblemen van de kat.

Die kunnen ontstaan door bijvoorbeeld:

  • Kruisingen van verschillende (ras)katten of overmatig fokken.
  • Ouderdom. Door artrose heeft de kat pijnlijke en stijve gewrichten waardoor hij zich niet meer goed kan wassen.
  • Ziekte of medische aandoeningen zoals onder andere schildklieraandoening, artrose, nieraandoening, diabetes, huidaandoeningen, gebits- en/of tandvleesproblemen.
  • Overgewicht. De kat kan niet meer bij bepaalde plekken komen om zich te wassen.

Niet alleen bij vachtproblemen kan men bij de kattentrimster terecht. Ook om vachtproblemen te voorkomen kan de kattentrimster u helpen de vachtconditie van uw kat zo optimaal mogelijk te houden.

Bijvoorbeeld:

  • Als de kat veel verhaart.
  • Als de kat vaak haarballen opgeeft.
  • Om de kat door het ruiproces te helpen.
  • Door klitvorming voor te zijn.
  • Voor katten met een heel dichte vacht en/of veel onderwol.

Vindt u het zelf lastig om uw kat regelmatig te kammen, bent u bang dat u hem daarbij pijn doet of wilt u niet dat de kat u hierbij ziet als ‘boeman’? Dan kan ik het kammen en controleren van de vacht van u overnemen.

Werkwijze

Zoals geen kat hetzelfde is, zo is ook geen vacht gelijk. Elke trimbehandeling is maatwerk en wordt specifiek afgestemd op wat nodig is voor uw kat. Ik ga zoveel mogelijk vachtbesparend te werk.

De duur van een trimbehandeling varieert en is afhankelijk van zowel de conditie van de vacht als het gedrag van de kat tijdens het trimmen. Tevens trim ik op een katvriendelijke manier waarbij ik niet over de grenzen van het dier heen ga. Zie Fear Free Certified.

Bij een standaard trimbehandeling controleer ik de huid en wordt de vacht volledig doorkambaar gemaakt. Daarbij worden kleine klitjes, loszittende haren en loszittend onderwol verwijderd. Ik bekijk de ogen en oortjes en maak deze zo nodig schoon. Bij de nagels controleer ik of ze niet dreigen in te groeien of al ingegroeid zijn. Mocht dat het geval zijn dan is het nodig de desbetreffende nagel te knippen. Tevens krijgt u advies op maat over hoe u zelf de vacht het best kan onderhouden en welk materiaal daarvoor het meest geschikt is.

Een kat heeft dekharen en onderwol. De vacht van de meeste katten bestaat voor het grootste gedeelte uit onderwol. En juist die onderwol kan voor problemen zorgen. Dit geldt vooral voor (half)langharige katten. Door te veel loszittend haar kunnen de haren in elkaar gaan zitten. Als dat er niet goed of niet op tijd uitgekamd wordt leidt dat tot klitten en uiteindelijk tot vervilting. Heeft de kat veel klitten of vervilte plekken dan is het noodzakelijk de kat gedeeltelijk of geheel te scheren. De kop, de pootjes en de staart worden in de regel niet geschoren.

Normaal wast een kat zich waarbij de losse haren opgelikt worden en via de ontlasting naar buiten komen. Soms treft men een haarbal aan als de kat overmatig opgelikt haar niet goed kwijt kan, bijvoorbeeld in de ruiperiode. Om de kat te helpen deze haren gemakkelijker kwijt te raken is een regelmatige trimbehandeling aan te raden. Op die manier wordt klitvorming zoveel mogelijk voorkomen. Wanneer dit goed wordt bijgehouden zal de kat niet meer of veel minder snel in de klit of het vilt schieten. Dit draagt bij aan de gezondheid van uw kat.

De trimbehandeling is zonder narcose!

Heeft u vragen, wilt u meer informatie of een afspraak maken? Neem dan gerust contact met mij op.

Hoe vaak

Hoe vaak naar de kattentrimster?

Gemiddeld is dit eens in de 3 maanden. Dat is onder meer afhankelijk van het haartype, de dichtheid van de vacht, de gezondheid van de kat en wat u als eigenaar zelf kan. Als uw kat regelmatig gekamd en ontwold wordt kan dit mogelijke problemen in de toekomst voorkomen.

Ten slotte

Het komt weinig voor maar in sommige gevallen kan het dat de kat erg angstig en/of agressief kan reageren tijdens het trimmen en dat ondanks alle mogelijke inspanning de kat niet getrimd kan worden zonder buitensporige stress. In dat geval is narcose soms onvermijdelijk om het dier te kunnen verlossen van de pijnlijke plekken. Narcose is een enorme aanslag op het lichaam, maar hevige stress die te lang aanhoudt is dat ook. Samen met u zal ik kijken naar een passende oplossing.